Decemberöverenskommelsen

Det finns få politiska frågor jag inte bryr mig ett skit om. Som inte engagerar mig till debatt. DÖ, har och är en sådan fråga. Medan det samtidigt har engagerat random medlemmar som helt plötsligt börjar visa sig på Facebook, och då har det i princip alla fall bara varit negativ spridning och otroligt dåliga analyser.

När DÖ presenterades satt jag på ett tåg på väg till Värmland i mellandagarna. Jag hade precis mentalt förberett mig med ännu en valrörelse. Alla planer och strategier var klara. Vi inväntade kampanjmaterial och jag var beredd att bli anställd än en gång av Moderaterna i Blekinge. Nu skulle jag bara njuta av lite ledig tid i Sunne med snö för att sedan dra igång efter nyår. Först blev jag arg. Jag var ju inställd på valrörelse och inget annat! Det tog någon dag innan det hade sjunkit på plats. Jag störde mig inte så mycket på att det inte var förankrat i partiet. Vissa tog ställning direkt och bestämde sig för att ogilla lösningen på problemet och hatet mot AKB och partiet växte för var dag. Ja, det var hat, ilska och otroligt många jävligt dåliga analyser som spred sig på slutna grupper på Facebook. Vill man inte inse hur arbetet i riksdagen fungerar är det också svårt att få dessa människor att inse att DÖ var en dålig lösning på ett politiskt kaos, men nödvändigt för det fanns inte så många andra alternativ. Moderaterna hade inte fått ett bättre valresultat än vad vi fick i september.

Klart att inga moderater eller andra borgare tycker om när en rödgrön regeringen höjer skatten. Klart alla var besvikna efter valnatten och önskade att vi kunde spola tillbaka tiden och göra om hela valrörelsen. Dock får man helt enkelt bita i det sura äpplet och acceptera att vi inte har något förtroende hos väljarna längre. Det i sin tur innebär att Löfven, tillsammans med Mp och V ska kunna regera. Det var det som väljarna önskade.

I fredags satt jag på kansliet i Karlshamn tillsammans med Rasmus Törnblom och drack kaffe. 30 minuter senare skulle medlemmar droppa in för att låta Rasmus tala om MUFs viktigaste frågor och vad som förväntas av MUF på partistämman. Vi följde såklart KDs riksting med tanke på voteringen om DÖ. Luften gick ur mig när rösterna var räknade. Jag trodde verkligen inte att medlemmarna skulle besluta att lämna DÖ nu direkt. Det är alltid de arga som hörs och syns mest och därför verkar det alltid vara värre än vad det är. Jag och Rasmus tittade på varandra och jag bara gapade. WTF?! En timme senare hade Rasmus telefonmöte med partistyrelsen och talarkvällen slutade såklart med diskussion om DÖ och konspirationerna blev många.
Jag insåg direkt att överenskommelsen inte skulle gälla längre. En överenskommelse sker mellan flera parter, och om en av parterna lämnar överenskommelsen faller allt från sitt ursprung. Varför skulle Moderaterna hålla fast vid DÖ nu när den inte längre gäller? Så jag blev inte alls överraskad när Anna uttalade sig lite senare till pressen.

Det finns olika scenario som kommer kunna ske nu. Först och främst kan vi konstatera att regeringens budgetförslag kommer gå igenom nu ändå. Alla allianspartier har egna budgetförslag och precis som planerat kommer man rösta på sin egna budget och det finns inte tillräckligt med stöd för att fälla regeringens budget. Det blir mer komplicerat till vårbudgeten.

  1. Det finns risk att man kommer bryta ut delar av regeringens budgetförslag. En budget görs alltid ur ett helhetsperspektiv. Då kan ni bara föreställa er hur dåligt Sverige kommer kunna skötas ekonomiskt.. Värre än vad det görs idag kan jag lova.
  2. Löfven utlyser nyval än en gång nu under hösten. Oddsen för moderaterna och alliansen är ju hundra gånger bättre nu än för ett år sen. Regeringen har verkligen lyckats visa sin inkompetens och det kan bara gynna oss.
  3. Efter ett nyval, måste vi ändå face the fact att Sverigedemokraterna kommer vara fortsatt ett vågmästarparti i riksdagen. Om Alliansen vinner tillbaka väljarnas förtroende och Anna blir vald till stadsminister, kommer vi ändå kunna hamna i samma situation. SD fäller alla budgetar som inte har samma flyktingpolitik som SD själva har, och det är DET som ställer till problem.

Någon eller några måste kunna regera. Oavsett om det är på ett dåligt eller bra sätt ur ett individuellt perspektiv. Det blir svårt med ett vågmästarparti. Jag har hört många moderater som vill att Alliansen ska sitta i regering med stöd av SD men utan ett samarbete. Ja det kan funka, men det innebär också att SD kommer ställa många krav på alliansen, precis så som V idag gör på sittande regering. DET är inte hälsosamt. Självklart finns de som också tycker att SD kan ingå i alliansen och där går min gräns. Min partiledare och min fd partiledare har lovat att aldrig samarbeta med SD eller ens göra sig beroende av ett sådant parti. Väljer alliansen eller moderaterna att göra det trots allt, så kan jag bara inte representera ett sånt parti.

Jag ser faktiskt inget riktigt alternativ. Självklart tycker jag precis som många andra att regeringen är helt jävla värdelösa och hoppas självklart att alliansen får tillräckligt mycket förtroende vid nästa val så att vi kan styra utan problem.

Nu vill jag bara överleva partistämman, vinna viktiga strider och dra igång en höstkampanj. Men jag är riktigt jävla trött på allt jävla tjat om DÖ. Ni som skålat i skumpa, bett försvarare av DÖ att avgå och ni som presenterar de där värdelöst dåliga analyserna kan ni inte bara sluta?! Fokusera på partiets politik istället. Ni bara tar energi istället för att tillföra något. Så sjukt tacksam över att jag har kloka MUF-vänner att samtala med för många partister har och är ute och cyklar. Ta er samman, snälla!!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *